+30 27520 21402      info @ electronenergy.gr     

ΑΠΕ με Net Metering: η ιστορία και η λογική

net metering istoria

Το Net Metering ή αυτοπαραγωγή ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό, θεωρείται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία διάδοσης των συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Πόσω μάλλον σε μια εποχή που οι εγγυημένες τιμές πώλησης πράσινης ενέργειας στο δίκτυο είτε καταργούνται ως εργαλείο ανάπτυξης των ΑΠΕ είτε περιορίζονται σε επίπεδα κάτω των λιανικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

» Πώς ξεκίνησε

Τα πρώτα συστήματα αυτοπαραγωγής με net metering λειτούργησαν το 1979 όταν ο πρωτοπόρος της ηλιακής ενέργειας αρχιτέκτονας Στήβεν Στρονγκ εγκατέστησε φωτοβολταϊκά πάνελ σε δύο κτήρια: ένα σύστημα 5 Κιλοβάτ σε ένα συγκρότημα 270 κατοικιών με την ονομασία και ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά σε ένα κτήριο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ενέργειας, το Carlisle House.

Την ιστορία των καινοτομιών του Στρονγκ περιγράφει ο Μπομπ Τζόνστον στο βιβλίο του «Switching to Solar» αναφέρει ότι «το Carlisle House συνδύαζε την παθητική ηλιακή θέρμανση με 126 φωτοβολταϊκά πάνελ (συγκλονιστικής) ισχύος 7,3 Κιλοβάτ εγκατεστημένα στο νότιο τμήμα της οροφής. Ακριβέστερα, τα φωτοβολταϊκά πάνελ ήταν η οροφή».

Το πλεόνασμα της ηλιακής ενέργειας επέστρεφε στο δίκτυο μόνο που ο Στρονγκ είχε ξεχάσει να ενημερώσει τον τοπικό πάροχο, Boston Edison. Έκτοτε ακολούθησαν διακρίσεις, βραβεία κλπ. Άλλα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

» Net Metering σημαίνει ισοτιμία τιμολόγησης

Πώς λειτουργεί το net metering και τι συμβαίνει όταν παράγεται πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας ως προς την κατανάλωση;

Όταν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει ένα νοικοκυριό και πάλι ωφελεί την «τσέπη» του ιδιοκτήτη, αλλά και το περιβάλλον.

Αφενός, το νοικοκυριό τιμολογείται μόνο για τη διαφορά παραγωγής-κατανάλωσης και αφετέρου ο πάροχος περιορίζει την ηλεκτροπαραγωγή και άρα τις εκπομπές ρύπων όταν βασίζεται στον λιγνίτη όπως η ΔΕΗ.

Επίσης, η αυτοπαραγωγή από οικιακά φωτοβολταϊκά εξομαλύνει την «αιχμή» και συμβάλλει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά τις ώρες υψηλής κατανάλωσης (πχ το μεσημέρι όταν αυξάνεται η χρήση των ενεργοβόρων κλιματιστικών).

Όταν παράγεται πλεόνασμα, αυτό τροφοδοτεί το κεντρικό δίκτυο αυτό μεταφέρεται και καταναλώνεται από τα κοντινά νοικοκυριά που δεν διαθέτουν σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας. Με άλλα λόγια, το πλεόνασμα από την αυτοπαραγωγή αντικαθιστά τις βρώμικες λιγνιτικές κιλοβατώρες με καθαρές ηλιακές. Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά με net metering δεν αποζημιώνεται στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ η οποία βγαίνει διπλά κερδισμένη: τιμολογεί για ενέργεια που δεν έχει παράξει και γλυτώνει την επιβάρυνση από τα δικαιώματα άνθρακα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του net metering είναι η απλή λογική του. Το μόνο που απαιτείται είναι ένας μετρητής «διπλής» κατεύθυνσης, φωτοβολταϊκά στη στέγη και ένας ειδικός αντιστροφέας που συγχρονίζεται με το δίκτυο. Επίσης δεν υπάρχει ανάγκη για μπαταρίες, αλλά ούτε και ανάγκη για κρατική επιδότηση στην πωλούμενη ενέργεια.

» Τα οφέλη από το net metering

Συνοπτικά, η αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό:

1) συμβάλλει στην κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για ατμοσφαιρική ρύπανση, υπερκατανάλωση και μόλυνση του νερού, εκπέμπουν ρύπους του θερμοκηπίου και εκτοπίζουν τις τοπικές κοινότητες που ζουν κοντά σε ορυχεία.

2) εξομαλύνει τις ώρες αιχμής και μειώνουν το μέσο κόστος χονδρικής ηλεκτροπαραγωγής.

3) επειδή η παραγόμενη ενέργεια καταναλώνεται επί τόπου, περιορίζει τις ενεργειακές απώλειες του δικτύου και άρα το κόστος δικτύου που μετακυλύεται στον καταναλωτή.

4) παράγει ηλεκτρισμό χωρίς να επιβαρύνονται οι γραμμές μεταφοράς και διανομής υψηλών φορτίων και δεν προϋποθέτει την κατασκευή νέων.

5) συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την ενεργειακή και οικονομική ανεξαρτησία αφού η εγχώρια ηλιακή ή αιολική ενέργεια υποκαθιστά τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

» Η διάδοση του net metering στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το net metering εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 ακόμα. Το 1981, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Αριζόνα (Arizona Corporation Commission) επέτρεψε το net metering για ισχύ κάτω των 100 Κιλοβάτ και ακολούθησε η αρχή της Μασσαχουσσέτης το επόμενο έτος.

Το 1983, η Μιννεσότα έγινε η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που νομοθέτησε το net metering και ακολούθησαν η Ινδιάνα και το Ρόουντ Άιλαντ το 1985, το Άινταχο και το Τέξας το 1986, το Μέιν το 1987 και το Νέο Μεξικό με την Οκλαχόμα το 1988.

Ωστόσο, όσο αναπτύσσονται οι ΑΠΕ, οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας συχνά αντιμετωπίζουν αρνητικά το net metering καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο που αμφισβητεί τα ενεργειακά μονοπώλια και τα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθούν.

Πηγή: econews

Δείτε όλες τις προσφορές της Electron Energy
και επωφεληθείτε !

   Προσφορές         Επικοινωνία

Προφίλ

Η electron energy είναι τεχνική επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στο σύνθετο τομέα της ενέργειας. Αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών, την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού, την εγκατάσταση, τον έλεγχο και τη συντήρηση ενεργειακών ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών έργων κάθε ιδιώτη ή επιχείρησης.
Τα ενεργειακά συστήματα είναι ενδεικτικά οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις παντός είδους, τα συστήματα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά, τα αυτόνομα συστήματα, τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης από διάφορες πηγές, τα συστήματα φωτισμού και άλλα πολλά. »»»

Electron Energy

Μουστακόπουλος Γιάννης

 Βασ. Παύλου 2
    (παραπλεύρως ΔΕΗ)
    Ναύπλιο - ΤΚ 21100

 +30 27520 21402

 info @ electronenergy.gr